Elke sportbond heeft zijn eigen vooruitstreven en richt zich op segmenten waar zij in willen groeien. Ik mocht aanschuiven bij het team Opleidingen van het Nederlands Handbal Verbond om hen te helpen met kwaliteitsverbetering binnen opleidingen en trainingen die zij aanbieden. Naast een heel nieuw online platform voor de scheidsrechters en trainers, zijn zij ook bezig met kwaliteitsverbetering tussen de bond en de Handbalscholen. Handbalscholen zijn opleidingscentra aangesloten bij het NHV die sporters opleiden en begeleiden naar het nationaal niveau.

De vraag aan mij om mee te denken aan een manier hen onderling en met het NHV te verbinden en te motiveren tot actief verbeteren van de kwaliteit. Daarvoor zijn wij uitgekomen op een kwaliteitsmanagement systeem door middel van een keurmerk. Hierin kan de handballer snel zien op welke niveau’s de handbalschool werkzaamheden verricht en kan de handbalschool gemakkelijk inzicht krijgen in waar deze staat tegenover andere handbalscholen in het land. Zo kan deze zich snel verbeteren. Omdat zij elkaar motiveren voor het beste te gaan en het NHV een actievere rol en verbinding heeft met de handbalscholen.

Aan mij om een keurmerk vorm te geven!

Vanuit de aftrap kwamen een aantal woorden frequent naar voren:

  • Kwaliteit / Opleiden
  • Sportiviteit / Handbal
  • Verbinding / Samenwerken
  • Daarnaast werd de voorkeur voor een ronde vorm uitgesproken

Met deze kernwoorden en eerste huisstijlonderzoek binnen het NHV ben ik gaan brainstormen en beelden gaan verzamelen op Pinterest. Dit was zowel een huisstijl analyse als dan ook mijn symbolen en iconen-studie om inzicht te krijgen in de beelden die ik zou kunnen gebruiken.

Wat al snel naar boven kwam wat dat het een duidelijk, maar dynamisch merk moest zijn. Daarom plande ik met het team een brainstormuutje in. Ik liet elk een aantal minuten schetsen onder de steekwoorden om te laten zien welke associaties zij zouden hebben bij elk onderwerp. Zo hopelijk op een aantal verschillen en overeenkomsten komen van schetsen die mij verder zouden helpen in de beeldvorming. De eerste schetsen in onze brainstormsessie erna gingen alle kanten op, mensen compleet uit hun comfort-zone trekkend. Maar deze waren daardoor juist veelbelovend!

Deze schetsen heb ik omgezet in een brainstormsessie met de leden van het NHV team Opleidingen, dit om te zien welke beeldende vormen er bij hen zouden opkomen en waarom deze voor hen belangrijk zouden zijn, of minder tot niet belangrijk. Eigenlijk een tekenopdracht! Uiteindelijk kwamen daar concepten uit die ik als vormgever kon samenvoegen en overleggen met het team.

Vanuit de kernwoorden sportiviteit en handbal kwamen we uit op handen. De meestvoorkomende variant was het schudden van handen. Omdat dit te corporate en zakelijk over zou komen, is het gebruik van een high five door mij voorgesteld en werd dat met enthousiasme opgepakt. De belijnde cirkel is bedoelt als doel. Iets dat je stelt met het volgen van een opleiding of het verbeteren van kwaliteit. En natuurlijk voorkomt binnen handbal! Hier kwam tot verrassing één van de teamleden mee. De sterren geven aan welk niveau de handbalschool heeft behaald: Er zijn in dit geval drie niveau’s, waarvan 4 het hoogste is. De boeken staan voor het opleiden en het kunnen terugkoppelen naar het NHV. Alles bij elkaar staat het keurmerk voor de sportiviteit en wil de handbalscholen te verbeteren in samenwerking met het NHV.

We komen dichterbij het eindresultaat met het laatste bezoek en besluiten met oog op de huisstijl van het NHV ook gebruik te gaan maken van zwart om wat meer verschil te maken. Daarnaast wordt nagedacht of de handen nog steeds passend zijn en duidelijk genoeg.. Naast “Nederlands Handbal Verbond” wordt gekozen voor de benaming die zij de laatste jaren in gebruik zijn gaan nemen en waar de huisstijl van af komt: HandbalNL.

 

Voor een enkeling binnen het testpanel waren de handen nog niet duidelijk genoeg en vroegen ze zich af wat deze deden. Met de belijningen aan de bovenkant en het in gebruik nemen van de zwart hoopten we dit te verbeteren. Maar bleef het onderwerp discutabel. Uiteindelijk is er een stap terug gedaan en hebben we overlegd naar meer eenvoud te gaan. De meeste focus lag op kwaliteit binnen de handbalscholen, en naar meningen minder naar de samenwerking en de sportiviteit. Daardoor zijn de handen uiteindelijk weggehaald, is er een meer directe link gelegd naar het NHV en is het vinkje dat nu te zien is toegevoegd. Dat geeft toch een meer keurende eigenschap. Dit is uiteindelijk het eindresultaat van twee weken intensief contact en doelgericht vormgeven.

Omdat dit project snel naar de deadline toeliep, hebben we besloten om onze meeting online te houden en heb ik een manier gevonden om mijn desktopscherm te kunnen streamen naar het team. Terwijl ik het keurmerk aan het aanpassen was binnen mijn standaard programma, konden zij met mij meekijken en dingen direct aandragen en testen. Eigenlijk was dat nog plezierig ook en heb ik besloten dit vaker te gaan doen. Uiteindelijk hebben we een aantal onduidelijkheden opgepakt en zijn daarmee gaan sparren samen. Ik wilde niet zo obvious het logo van HandbalNL ergens (letterlijk) opplakken en een ander vond de handbal lijken op een voetbal. Door deze inzichten met elkaar te delen en het programma direct voor ons te hebben, hebben we elk van deze statements direct kunnen tackelen tot een keurmerk waar iedereen een zekere trots voor droeg.

We zouden op tijd het keurmerk klaar hebben om deze mee te nemen in de online update. Deze gaat over het nieuwe leerplatform online en is een mooie primeur voor de NHV Opleidingen. Het was voor mij persoonlijk een toffe nieuwe uitdaging. Ik ben mij vervolg opleiding ingestart omdat ik meer met grafische vormgeving wilde doen, en uiteindelijk week ik uit naar communicatie en storytelling. Ik heb bewust al die tijd vormgevingsprojecten afgehouden, gezien mijn drukke leven en de angst dat ik voor ditsoort processen te weinig tijd zou hebben. Maar uiteindelijk blijkt dit proces een heel gemakkelijk proces te zijn en zie ik nieuwe kansen in het vaker opnemen van dergelijke projecten. Wie weet wat de toekomst brengt, maar voor nu zijn het NHV-team Opleidingen en ik erg tevreden.