Het mooiste aan het werk dat ik doe..

…dat zijn de mensen die je gaandeweg ontmoet, de verhalen die je hoort en de avonturen die je beleefd op plekken waar je nooit zo dacht te staan. De kleine momentjes die je meemaakt met mensen en de indrukken en herinneringen die ze bij je achterlaten. In 2017 stond ik in het zand van de MXGP-baan op de TT in Assen. In 2018 maakte ik kennis met de Defensie in Schaarsbergen, stond oog in oog met het motorcross TeamNL voor een portret-shoot en stond ik bijna in de bergen voor mijn ultieme droom-opdracht in nergens minder dan Zwitserland. Ook 2019 had een aantal onwijs mooie verrassingen die ik met beide armen open ontvangen heb en graag op terugkijk:

1. Adventurecamp in de Ardennen
Een kleine twee dagen op pad in de Belgische bergen met een stuk of 20 kids en twee begeleiders? Ik zou me elk moment weer ervoor inschrijven! Waar ik zowel klim- en beeldtechnisch ben uitgedaagd, kon ik ook meteen drie bezigheden van mijn bucketlist afstrepen: Abseilen, Kayakken en real life Caving: dolen door een echt grot-gangenstelsel. Ik werk nu drie jaar als huisfotograaf en filmmaker voor Mountain Network en bij elke nieuwe opdracht weet ik wat er komt: Ongelofelijk mooie dagen met non-stop actie en gekke creatieve vrijheid. Wat deze opdracht nóg mooier maakte, is het feit dat ik niet alleen was: Mijn steun en toeverlaat in de vorm van mijn vriend was mee, die mij begrijpt in dit werk en bijstaat en zonder wie ik deze gekke stappen niet even geniaal maak. Fot en video kan nu eenmaal niet tegelijk, dan is het fijn dat je wederhelft kan inspringen. Ook leerde ik nieuwe bronnen van inspiratie kennen in de vorm van een oud-defenise medewerker, een bevlogen kayakker met talent voor begeleiding van (moeilijke) kids en een jongeman op pad op blote voeten met longboard die ons elke stap wist rond te brengen in de bossen van de Ardennen en natuurlijk de avontuurlijke kids. Zonder hen was het nooit zo mooi geweest en hebben we veel plezier gehad. Net als in deze opdracht ontbrak het er niet aan en genoten we na lange intensieve dagen van een welverdiend rustmoment tussen de kinderen bij het kampvuur bij elk einde. Dit is met stip mijn nummer één!

 

2. Triathlon Almere Haven en Vroomshoop
Een nieuwe sport om te ontdekken met de Nederlandse Triathlonbond, met de nodige actie en afwisseling: Na een koude duik en kilometers voorbij schieten in het water, rennen de triatleten door naar de fiets om met een niet bij te houden snelheid voorbij te vliegen, tot ze weer verschijnen voor een hardloopsessie waarbij je de nodige steun en doorzettingsvermogen kunt zien branden in hun ogen. Niet bij te houden is trouwens relatief: Tijdens deze opdracht stapte ik voor het eerst achterop een motor en reed enkele volle 80 kilometers per uur mee met een man die snel genoeg was aangestoken met mijn enthousiasme. Uiteindelijk was niks meer te gek: Achterstevoren op een motor die zo’n 80/85 kilometer per uur langsvliegt: check! Een aantal mooie nieuwe beelden maken en onder andere een onderwaterbehuizing klaar hebben liggen en testen: Check! Een waardige nummer twee in deze avonturenlijst.

 

Later dat jaar maakte ik een tweede wedstrijd mee in Vroomshoop. Een regenachtige dag met veel water, maar ook een uitgelezen kans om mijn onderwaterbehuizing opnieuw, en in real-life te testen. Zowel om mijn gear te beschermen tegen het vallende water en vocht in de lucht, als het feit dat deze snel werd meegenomen naar de bodem van het desbetreffende zwembad door een duiker die de equipment wel héél erg interessant vond. De beelden van de tweede sessie trekken mij persoonlijk meer, omdat ik erin terugzie dat ik méér bewustzijn en regie neem in de beelden die ik maak. Persoonlijk trekt mij dat meer, maar in beide wedstrijden blijven ervaringen mij met plezier bij..

 

3. Het Wereldkampioenschap Handbal Dames [Duitsland tegen Nederland]
Ook hier mijn kennismaking met Het Nederlands Handbal verbond en een hele nieuwe sport: en wat voor een! Een volle zaal, vijf drummannen aan elke zijde en duizenden roepende mensen die hun helden willen zien winnen en dat maar al te graag laten horen. Ik heb hier mijn eerste eigen autorit voor moeten maken: een vuurdoop in de vorm van 4 uur rijden naar Groningen, op de terugweg mist krijgen en nog geen 5 meter voor je kunnen zien.. En dan ook nog de TeamNL dames zien winnen waarbij het dak eraf gaat in het Martiniplaza. Deze avond was insane!! Overweldigend komt nog niet in de buurt van die indruk. Opvallend was hier de gemoedelijkheid van de sportfotografen onderling. De vriendelijkheid en het samen aan het werk zijn, maar wel mooi genieten van de wedstrijd was een geweldige ervaring en iets wat je niet snel meemaakt binnen sportevenementen, zeker niet als vrouw.. Uiteindelijk de twee vrouwelijke (Poolse) scheidsrechters kunnen interviewen waaruit zo’n groot openhartig en persoonlijk verhaal komt is een kroon op de serie momenten waarop ik met veel plezier terugkijk. Met onder andere dit project is het Handbal verbond een welkome klant geworden waarmee ik veel avontuur en plezier beleef.

 

4. Opnames voorstellingsvideo Stal Paardenkracht
De eerste sport die ik ooit zelf vastlegde op enigszins serieus niveau, was de paardensport.. Bij de lokale maneges stond ik aan de bakrand de lessen of wedstrijden te fotograferen en leverde deze dan later die dag weer aan bij de desbetreffende geportretteerde particulieren.. Jaren later begon ik mijn opleiding en stopte deze bezigheid om te verplaatsen naar echt werk en andere onderwerpen binnen de sport: Hoe fijn is het dan weer terug te zijn in deze tak van sport en vast te mogen leggen wat het verhaal is van een opkomend team tussen paard en ruiter? Deze ruiter leerde ik kennen dankzij mijn privéleven en sport die ik daarin beoefen. Mijn instructeur/trainer voor mij en mijn paard zou met zijn vriendin een stal beginnen. Ze is inmiddels een erg goede vriendin van mij geworden die ik in mijn hart gesloten heb en gaandeweg zie ik haar en haar paard beter worden en leg ik dit vast in een stapsgewijze documentaire. De eerste video die ik maakte deelde zowel mijn voorliefde voor de paardensport, als mijn voorliefde voor het maken van verhalende content: waarbij een documentaire mijn ultieme droom is! Met deze eerste film hadden we nog weinig verwachtingen, we wilden elkaar leren kennen en kijken wat er uit deze samenwerking zou komen, wat uiteindelijk uitliep op een video waarmee wij de hele omgeving emotioneel wisten te raken. En de werkwijze en de kwetsbare in beeld te brengen. De kwetsbare, maar immens sterke drang tot het waarmaken van dromen en het verliezen van je hart aan een ander levend wezen dat een goeie opkikker nodig heeft in het leven. Deze simpele video is meer dan een tussentijds inkijkje dat leuk is om te zien en mooi om te mogen doen. Het verteld een begin van een verhaal over verbinding en begrip voor iets dat niet dezelfde taal spreekt, maar wel zijn best ervoor wil doen, en nog lang niet tot een eind zal komen.. Ze laten mij zien en voelen waarom ik ben begonnen met het werk dat ik nu doe. En daarom verdienen zij écht een plek in mijn beste vijf ervaringen van dit jaar.

5. Opnames voor Goalcha
De handbalsport had mij al in zijn greep met de eerste opdracht en bezoeken die daarbij hoorden, maar daar stopte de ervaringen niet. GOALCHA is een sport die bekend is onder de jonge handbalsters, maar meer voeten in de grond moet gaan krijgen bij basisscholen, LO’ers in het voortgezet onderwijs en kids in het algemeen. Creatiever dan voetbal en uitdagender dan wat je dan ook maar kunt bedenken. In de namiddag verzamelden 12 kinderen zich op een random afgesproken schoolplein om een serie mooie potjes en clinics GOALCHA te volgen. Later verhuisden wij ons naar een sportzaal om een officieel spelletje te spelen en leek er geen moment aan enthousiasme te ontbreken, zowel bij de kids als de crew die de training voorbereidde. Gemeende enthousiasme is aanstekelijk, en wanneer je zo veel enthousiasme bij verschillende mensen ziet en de interactie onderling gevoel zo oprecht en goed is, dan vliegt de tijd voorbij en heb je een hele namiddag tot avond enorm veel plezier! De energie die ik krijg van opdrachten als deze: Waarbij je met stabilizer voor, achter, tussen en naast kinderen (mee) rent en draait voelt als een eindeloze dans van creativiteit, sportiviteit en plezier en is onwijs leuk om te doen en laat je de tijd vergeten. Het is nog nooit zo waar geweest voor mij, maar Time flies when you’re having fun. 🙂


2019 was een mooi jaar met veel groei, mooie investeringen (die hun eigen stukje verdienen) en nog veel meer mooie verhalen die mij allemaal even dierbaar zijn!

Een aantal vermeldingen die het evengoed waard zijn:
Nieuwe mensen ontmoeten  tijdens het vastleggen van de Flatlandercup voor Mountain Network.
Ontdekken hoe een familie die dingen graag iets anders doet dan normaal hun weg vindt naar dromen en Horseback Archery. (Dankjewel Jouke en Siem!)
Mijn cameraset-up kwijtraken aan een duiker tijdens de triathlon in Vroomshoop.
Timide oude bekenden stralend terugzien tijdens Masters of Java 2019 in Ede met First8.
Een compleet nieuwe serie aan beeld mogen verzorgen voor Bluetech engineering en hun mooie nieuwe huisstijl.
Een kerstshoot doen met de gehele stal van Stal Paardenkracht.
Beschoten worden tijdens een potje airsoft met Doubletap Solutions.
Met zand in het haar thuiskomen na een random potje fotograferen voor AV’34 tijdens de Isokin Orderbos Trial.
Nieuwe vriendinnen maken tijdens een cosplay-shoot van Hades en Persephone.
Mijn inzendingen doorzetten aan Redbull Illume 2019..

 

Het was allemaal mooi!
Benieuwd naar meer top 5’s van dit jaar? Er komen er nog een paar dus stay tuned!

☀️