De afgelopen weken voelde ik mij buitengesloten.. Heel Europa had de sneeuw voor de deur en ik staarde uit verregende ramen naar het grauwe kale, sneeuwloze landschap dat Nederland heet.. Deze week is daar een eind aan gekomen en begint 2019 voor mij goed. Met een medefotograaf en raakte ik tijdens onze wandeling in Amsterdam aan de praat over het cameragebruik in de kou. Wat kun je doen tegen leeglopende accu’s, hoe bescherm ik mijn camera tegen vocht? Ik raakte geïnspireerd tot een “10 Tips Thursday : How to take care of your camera in the cold” dus bij deze:

1. Een goeie tas.

Zorg dat je een tas hebt die de kou en het vocht aankan en niks binnen laat. Persoonlijk ben ik fan van tassen met rits in de rug. Niet alleen is dit onderweg veilig, ook plof je hem zo neer in de sneeuw zonder meteen overal die sneeuw op de ritsen (en dus aan de binnenkant) tegen te komen. Een stevige onderkant maakt het helemaal mooi tegen vuil en water.

2. Camera niet in de sneeuw leggen.

Dit is mijn eerste jaar dat ik deze verleiding weersta. En het is Januari in 2019.. Mijn camera heeft vier plekken: Op de tas, in de tas, in de hand of om mijn schouder. Meer. Niet.. Daarnaast is om de schouder eigenlijk niet echt handig in langere afstanden. Het beste is veilig in de tas.

3. Accu’s warmen.

Sommige accu’s kunnen goed tegen de kou. Met mijn LP-E6’en merk ik weinig verschil, maar andere varianten kun je horen klagen van de kou. De accu loopt sneller leeg door kou. Houd je accu’s in de binnenzak van je jas, of in jet handschoenen, om ze warm te houden.

4. Reserve-accu’s.

Als je backup accu’s hebt is het sowieso al makkelijker overal door te schieten, neem ze vooral mee in de winter en wissel ze om. Warm de gebruikte accu in de binnenzak of handschoen en je kunt zo weer verder. Als accu’s warmer worden, hebben ze vaak weer gewoon stroom over. Als je echt diehard wil gaan, zijn er altijd nog speciaal hiervoor gemaakte accupacks buiten je camera om. Steek ze in je zak en je kunt gaan waar je wilt, zonder kans op leegte door kou.

5. Neem een extra doek mee voor de camera.

Mocht je toch de verleiding niet kunnen weerstaan tot neerleggen, of sta je midden in de vallende sneeuw: Een lichtgewicht micro-fibre (handdoek) die de Bever of Decathlon verkoopt voor kamperen zijn geweldig handig. Ze nemen snel al het vocht op en zijn onwijs lichtgewicht en ‘wegstopbaar’ in de tas. Zie het als een lensdoek, maar dan bijna 5 keer zo groot. Kun je makkelijk je hele camera mee droogmaken.

6. Acclimatiseren.

Niet dat je camera in de kou moet blijven liggen om te wennen, maar van koud naar warm is best een stap. Mijn tas slingert de eerste paar uur als ik terug thuis ben in de gang. Zo went mijn camera-gear weer aan normale temperaturen en hoef ik niet direct op te ruimen.. :’)

7. Camera vs Condens.

Wat goed acclimatiseren meeneemt is de verkleinde kans op vocht in de camera en bij de sensor. Mijn vader fotografeert al zeker 10 jaar met dezelfde camera en objectief. Hij wisselt nooit en schiet voornamelijk in de bergen in Zwitserland, daarna gaat de camera weer de tas in of de kast. Twee jaar geleden ontstond er toch een vlek op zijn sensor. De camera was al jaren niet geopend en we stonden voor een raadsel.. Met grote verschillen (dus vriespunt en verwarming binnen) kan de sensor toch vlekjes door vocht meekrijgen: Condens. Koude lucht is erg droog, maar in een verwarmde ruimte bevindt zich bijna altijd vocht. In huizen rond de wintertijd maken mensen vaak gebruik van bevochtigers omdat de verwarmingslucht eigenlijk te droog is om prettig of gezond te zijn. Koude oppervlaktes condenseren met warmte, zo dus ook een sensor. Wat resulteert in vlekjes die je niet makkelijk weg krijgt.. Goed acclimatiseren is key. Ook printplaten krijgen een oplawaai en kunnen met vocht en warmte kromtrekken..

8. Behuizing.

Instap-camera’s, zonnekappen en nog veel meet camera-gear is vaak van plastic. Als plastic koud wordt zal het eerder geneigd zijn te breken dan te buigen. Wees daarom extra voorzichtig met stoten of hanteren.

9. Handwarmers

Ik heb ze zelf nog niet getest, maar (Extreem weer-)fotografen zweren erbij: Handwarmers om je camera tapen. En dan het deel waar de accu zich bevindt. Deze houden de accu en camera warm in de kou, en ook voor je eigen handen is het vasthouden van de camera opeens prettiger.. Wil je geen gehannes met het kleine beetje grip dat je al hebt tussen camera en (handschoen)hand, dan kan deze ook in het cameracompartiment van je tas. Als je camera de tas weer in gaat, wordt de accu warm gehouden. Er zijn handwarmers die met gekookt water weer gereset kunnen worden, waardoor ze herbruikbaar zijn. Scheelt weer een hele wintervoorraad van die dingen..

10. Zorg niet alleen voor je camera, maar ook voor jezelf.

Winter-wandelsokken of skisokken hebben al vaker mijn plezier verlengt in de winter en een goeie winddichte broek of jas is ook geen overbodige luxe, maar handschoenen die goed zitten en veel grip hebben zijn een must. Belangrijk is dat je de knoppen nog goed voelt, maar dat ze warm zijn en je niet het gevoel hebt dat de cameragreep te klein is en je je camera elk moment kunt laten vallen. De kou maakt al je apparatuur kwetsbaarder.

Naast alles waar je extra op moet letten in winterfotografie magisch. De wereld zoals je die kent is opeens compleet anders en je kijkt weer met nieuwe ogen. Een letterlijke frisse blik, maak daar gebruik van! Ga op pad, beleef! en geniet! Voor je het weet is de winter weer verdwenen en moet je het doen met wat je altijd al zag.. 😉