De berg op met F-stop!

Ik leerde de mensen kennen tijdens Photokina in 2016 en raakte in de ban van hun verhalen, overtuigingen en energie. Met een geheugenkaarthouder op het hart gedrukt ging ik naar huis en sloeg de naam van de tas op in mijn hoofd: “Tilopa, Tilopa, Tilopa..”

Het mooie van F-stop is de samenwerking tussen fotografen en bergsporters, dat is mij altijd heel erg mooi geweest. Het merk staat voor natuur en duurzame betrouwbare en zeer degelijke equipment en alleen het simpele kaartjes-hoesje dat ik kreeg heeft mij nooit anders bewezen.

Nu ik een tas nodig heb blijkt de Tilopa voor mijn huidige equipment te klein en ben ik een stap hoger gegaan: De Sukha zou mijn nieuwe partner in crime worden. Kleur-technisch ging ik bijna direct voor blauw. Hij past perfect binnen mijn bedrijfshuisstijl en valt toch aardig op. Ik heb hem opgehaald in de winkel zelf. Ik ben fan van het ophalen, omdat je dan direct de camera en gadget-sfeer ervaart die rondhangt in deze winkels. De ultieme winkel die dat authentiek heeft naar mijn mening: Cameratools Apeldoorn!

Maar mijn eerste moment voor de spiegel brak het zweet mij uit. Is deze niet veel te groot!? En hing een soort van huis om mijn rug die mij terug deed denken aan de hike die ik tevens in 2016 heb ondernomen. De 25 Km’er per dag (die ik nooit zou halen) zeulend met een veel te zware tas en net gerevalideerde knie.. Dat is geen beste start, maar de reviews van onder andere F-stoppers zelf brachten mij weer op de been.


Het strand, de bossen, weilanden, kantoor en zelfs een bruiloft! Deze tas ging overal met mij mee en heeft veel opdrachten gezien. Ik moest en zou ontdekken of hij bij mij zou passen en zeulde zo nu en dan wat af. In de één na laatste week van Augustus kreeg deze tas met mij de ultieme uitdaging: Bergsport in Zwitserland. Ik was benieuwd en angstig tegelijk.. Ik vond de tas veel te groot. En helemaal vol kon die ook echt zwaar worden. 70 Liter is veel! En bergklim-technisch heb ik altijd geleerd dat een tas nog steeds te groot vinden een (mentaal) probleem is. Uiteindelijk kan ik je vertellen dat het toch wel verdomde fijn is als je jas, vest en thermoshirt er allemaal in past en je camera veilig is.

Mijn uiteindelijke conclusies:

De tas: Ik hou van de kleur. Sommigen vinden het prachtig en anderen hebben een uitgesproken hekel aan de kleur. Maar het belangrijkste: Hij valt op! En dat is fijn, want hoe vaak kijk ik niet om me heen op welke richel mijn zwarte tas nu weer verstopt ligt.. De stof van de tas is waterdicht en stevig. Hij voelt fijn aan, niet te ruw en voelt organisch en betrouwbaar en houdt water en vuil duidelijk tegen. Zowel de volle zon als stortregen in de bergen heeft hij netjes doorstaan.
Het compartiment: Ik kende het systeem al van Lowepro en ik ben groot fan! Ik kon, met gepuzzel, zelfs mijn stijgijzers bovenin kwijt tot ik ze nodig zou hebben. De schuimdelen zijn stevig maar flexibel en het klittenband is sterk genoeg. (Serieus F-stop, don’t make em stronger!) Je bent meer in gevecht met het klittenband omdat het niet los laat, dan dat het wel loslaat. Daar ben ik blij om, het toont opnieuw betrouwbaarheid. In mijn tas heb ik momenteel de ICU op maat “Large” liggen, en dat is voor nu meer dan genoeg. Het ideale is, dat ik daarmee een compartiment over heb in de tas, voor kleding. En daar wordt je blij van!
Heupband: De Lowepro had een heupband die mij niet paste. Maar meteen bij het passen in de winkel bewees de Sukha zijn vertrouwen en heb ik hele dagen gelukkig aangesnoerd met deze tas de berg op kunnen rennen. Daarbij zitten er een zestal lussen van brede band om beide heupdelen, waardoor cameraclips en carabiners met gemak mee kunnen worden genomen en bereikbaar zijn.
Pluspunten: Overal zitten lusjes, clips en banden om extra zaken aan toe te voegen. Zo ook mijn nieuwe cameraclip, die mij dezelfde reis bijstond en waarover ik in een volgende review ga schrijven. De tas is mega-waterdicht. De kleur zorgt dat je je tas niet kwijtraakt. Mijn Mammut carabiners hebben exact dezelfde kleur! (Matching colors: Daar wordt je als vormgever blij van.) De tas draagt zowel (camera-)equipment als je jas, laptop, slaapzak en andere spullen door te scheiden compartimenten. De opening sluit aan op je rug, dus geen nieuwsgierige handjes meer in de kabelbanen. De tas is helemaal aan te passen naar jouw houding, draaggewicht en loopgedrag door alle straps en banden die je kunt verstellen.

Kanttekeningen:

Watervervoer: Wat ik minder vindt is het feit dat een waterzak in de tas meegaat. Ik snap het bergsport-principe van evenwichtig inpakken, en dat daarom een waterzak in het midden hangt. Maar dat is bij mijn equipment. Hiermee loop ik de kans met een lekkende waterzak mijn equipment te slopen.. Van mij had deze best aan een zijkant mogen passen. (Ik bouw het evenwicht wel terug met mijn objectieven.) Zodat alles helemaal beschermd is.
Ruzie met klimgordels: De tas is dan wel bedoelt voor fotografen die tevens de held uit hangen in de bergen, mijn klimgordel en deze tas zijn geen vrienden van elkaar. Je kunt je afvragen waarom ik met dit huis om mijn rug zou willen klimmen, en dan zou ik je uitleggen dat dat niet het geval is. Maar over ijskappen heen wandelen en daarbij vastzitten aan een bergmaatje of gids is best een geruststellende ervaring. Mijn heupband van de tas en de klimgordel zitten beiden op dezelfde plek en kunnen niet over elkaar worden bevestigd. Met de klimgordel lager dan normaal en de tas hoger is het te doen, maar ideaal is het niet.
Citylife vs adventurers: Wat eigenlijk helemaal niet met de tas te maken heeft, maar wel mijn huidige gebruik van de tas beïnvloed is het feit dat veel van mijn dagen zich momenteel in Amsterdam bevinden. Het openbaar vervoer en de stad zijn bijna niet te doen zonder er uit te zien als een verdwaalde backpacker met een fancy tas. Maar daar moet ik zelf even doorheen en zorgen voor een ‘stadse uitvoering’ in de vorm van een kleinere, minder opvallende F-stop.

Al met al ben ik gelukkig, en gaat deze tas nog heel wat jaren plezier en avonturen opleveren.
F-stop has done a wonderful job! Zeg nou zelf: This thing looks amazing!